Ce inseamna pentru Vest revenirea lui Putin la Kremlin. Romania, in mijlocul celui mai incins subiectDecizia lui Putin de a reveni la Kremlin anul viitor aduce Vestul in fata unui scenariu incomod: inca 12 ani in care Rusia se va "retrage din democratie".Limita de mandate l-a mutat pe
Putin in 2008 la doar 2 kilometri distanta de Kremlin, pana in fotoliul de prim-ministru. Adevarul insa este ca n-a plecat niciodata. Televiziunea publica a continuat sa-l trateze ca pe numarul 1 in stat, l-a transformat intr-un idol, un aventurier curajos in salbaticia Rusiei, un avocat viguros al importantei globale a tarii si, uneori, chiar si un motociclist rebel.
Inlocuitorul sau, ales chiar de el,
Dmitry Medvedev n-a reusit sa se impuna atat de mult ca figura publica. In ochii multora, a fost doar un personajde tranzitie pentru ca Putin sa poata reveni legal la putere.
E greu de crezut ca Putin nu va reusi sa castige la alegerile din martie, tinand cont de uriasa sa popularitate. Din 2012, un mandat va tine 6 ani, iar Putin va fi eligibil pentru 2 astfel ca va fi la putere pana in 2024 cand va implini 72 de ani. La forma fizica in care se afla, nu va fi o problema pentru un om care se mentine in forma prin arte martiale.
Cea mai mare problema a intoarcerii lui Putin la Kremlin se leaga de scutul anti-racheta pe care SUA in vrea in Europa. Putin nu crede ca acest scut este destinat unei defensive in fata Iranului ci mai degraba e o miscare chiar impotriva Rusiei.
In timpul mandatului sau s-a vorbit de o "democratie controlata", tinand cont ca toti adversarii politici au disparut din viata publica.
Opozitia e doar un cuvant din dictionar in Rusia, unde demonstratiile nu sunt aprobate, iar liderii opozitiei nu au loc la TV.
Medvedev are rolul de a fi detensionat relatia cu SUA, asta insa si datorita unei relaxari impuse de Barack Obama. Revenirea lui Putin, dar si un esec al lui Obama la alegerile de anul viitor ar putea aduce Rusia din nou in relatii reci cu Statele Unite.
Pentru Vest, Putin e simbolul unei coroziuni a democratiei in Rusia. Pentru multi rusi reprezinta insa revenirea economica a tarii prin exploatarea la preturi mari a resurselor naturale. Expertii spun insa ca e momentul ca Rusia sa treaca la o economie pro-afaceri si pro-reforma.
sursa: stirileprotv.ro