CLATITE SPUMOASE
Ingrediente: 3 oua, 60 g zahar, o lingurita rom (15 ml), unt pentru prajit, zahar vanilat.
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si romul, apoi se bat pana cand se intaresc din nou; se pun galbenusurile si spuma se bate usor de 4 – 5 ori cu telul, ca sa se amestece bine. Intre timp, se incalzeste o tigaie de clatite mai mica, goala, la foc mijlociu (dar nu direct pe flacara). Se pune in tigaie o lingurita cu varf de unt netopit (25 g) care se va incalzi imediat; tigaia, se invarteste ca sa se unga bine peste tot si in ea se desarta jumatate din compozitie care apoi, se intinde repede uniform cu lama cutitului si se lasa sa se rumeneasca 1 – 2 minute. Dupa ce clatita s-a prins bine la baza, se trece cu lama cutitului sub ea, de jur imprejur si se indoaie in jumatate. Nu se coace pe ambele parti; partea de deaspura ramane mai moale, ca o crema la mijloc. Se lasa sa alunece pe o farfurioara si se pudreaza cu zahar si vanilie.
Se serveste imediat, altfel se va lasa; se coace si restul clatitelor la fel. Compozitia se pregateste numai pentru 3 – 4 clatite o data, caci se lasa albusul, fiind fara faina.
CIOCOLATA DE CASA
Ingrediente: 500 g zahar, 150 ml apa, 500 g lapte praf, 100 g cacao, 150 – 200 g alune sau nuci taiate in felii groase, 100 g unt, 50 g glucoza sau 15 ml zeama de lamaie, un pachetel cu zahar vanilat, 20 ml rom.
Laptele si cacaua se cern neaparat prin sita de sarma inoxidabila, ca sa nu aiba cocoloase. Nucile sau alunele se pun intr-o tava care se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 10 minute, cu usa cuptorului deschisa, ca sa se prajeasca putin, fara sa se rumeneasca, amestecandu-le din cand in cand; apoi se freaca intre palme, ca sa se desprinda cojile uscate si se taie in felii mari. Intr-un lighenas de 3 – 4 l, se pun apa, untul, zaharul si glucoza (o lingurita cu varf) sau zeama de lamaie (glucoza si zeama de lamaie previn zaharisirea). Lighenasul se aseaza pe un vas cu apa fierbinte si se amesteca in compozitie pana cand se topeste zaharul; apoi se ia de pe aburi, se adauga laptele praf, amestecat in prealabil cu cacaua si nucile si se amesteca pana cand se omogenizeaza bine. Lighenasul se pune din nou pe apa fierbinte (nu clocotita) si se amesteca in compozitie 2 minute ca sa se infierbante putin. Dupa ce s-a luat de pe aburi, se adauga zaharul vanilat si romul.Compozitia se desarta intr-o tava smaltuita de circa 25 – 40 cm, unsa putin cu unt, se niveleaza si se lasa la rece. Dupa 1 – 2 zile, ciocolata se intareste si se poate taia.
Ciocolata se pastreaza in bucata mai mare, invelita in celofan sau pergament, la frigider. Daca se usuca prea tare pe parcurs,se pune in punga de nailon.
CHEC CU MIERE
Ingrediente: 4 oua mari, 100 g faina, 200 g nuci, 100 g unt, 100 g zahar tos, 1/4 kg miere, o lingurita cu varf praf de copt sau bicarbonat, o lamaie, 1/2 lingurita scortisoara macinata, un varf de lingurita sare, un plic cu zahar vanilat.
Mierea si untul se pun pe un vas cu apa calda sa se topeasca (si apoi se iau la o parte). Faina se amesteca cu nucile macinate, coaja de lamaie, sarea si praful de crescut. Se ung cu margarina solida doua forme lungi si inguste de chec (35/6 cm) si se tapeteaza cu faina.
Cand toate sunt pregatite, se prepara albusurile, iar galbenusurile se pastreaza pe o farfurie. Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga tot zaharul tos, vanilat si o lingura cu zeama de lamaie (15 ml) sau rom; se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou, apoi se pun toate galbenusurile si, apoi se amesteca cu telul, numai prin rasturnare, de jos in sus, de 9 – 10 ori. Compozitia se desarta in lungul ambelor forme (se curata repede cu lopatica) si se niveleaza. Formele se pun alaturi intr-o tava de prajitura (cu care se manipuleaza mai usor), care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit dinainte, la foc mijlociu. Cuptorul, nu se deschide circa 20 de minute; dupa aceea, focul se mai poate reduce putin. Checurile se coc 30 de minute; se vor rumeni mai mult din cauza mierii. Dupa ce se scot din cuptor, se trece cu cutitul pe marginea lor, ca sa se desprinda si se lasa sa alunece pe o latura, pe un platou sau pe dosul unei tavi. Se acopera bine cu un servet mai gros, pana cand se racesc in bucatarie. Checurile vor fi foarte fragede si pufoase.
PRAJITURA CU FRUCTE
Blatul: 350 ml ulei, 250 ml apa minerala, 1 kg faina, 1 plic bicarbonat, sare.
Umplutura: 2 kg de fructe (cirese, visine, caise, etc.), 250 g zahar, 3 linguri cu gris, scortisoara.
Amestecati 1 cana de ulei, cu apa, sarea si bicarbonatul stins, apoi adaugati faina pana obtineti o coca pe care sa o puteti intinde. Amestecati apoi cu o lingura, o jumatate de cana de ulei cu faina, pana se obtine o crema de consistenta unei smantane groase. Impartiti coca in doua, intindeti cu facaletul prima jumatate, si ungeti-o cu jumatate din crema. Rulati coca unsa si cand obtineti un sul, rasuciti-l in spirala. Procedati la fel si cu cealalta jumatate de coca, dupa care lasati-le la rece.
Fructele se pregatesc in functie de felul lor, apoi se amesteca cu zaharul si mirodeniile (fructele care au mult suc nu se storc de zeama ci se presara grisul peste ele). Ungeti tava cu ulei si tapetati-o cu pesmet, sau puneti in tava hartie pentru copt, luati prima bucata de coca (fara sa o desfaceti), si intindeti-o in forma tavii pe care o folositi, puneti deasupra umplutura, apoi acoperiti cu cealalta jumatate de coca.
Se coace la foc potrivit pana cand se coloreaza deasupra. Se taie calda si se pudreaza cu zahar uniform.
PRAJITURA CU LAMAIE
Ingrediente: 6 oua, 200 g zahar tos, 150 g faina, 150 g unt, coaja si zeama de la o lamaie, un varf de lingurita sare, 50 g nuci tocate cu cutitul, un plic cu zahar vanilat.
Se tapeteaza o tava mijlocie (23/33cm) cu margarina solida si faina.
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si 2 linguri cu zeama de lamaie si se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou, ca o zapada. Dupa aceea, se pun galbenusurile si untul topit, dar rece, se bat de 4-5 ori, se adauga faina si se amesteca, usor, cu telul, prin rasturnare, de 9 – 10 ori, ca sa se incorporeze faina, dar nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.
Compozitia se desarta in lungul tavii (se curata repede de pe vas cu lopatica din plastic), se niveleaza si se presara cu nucile taiate in felii groase si tocate putin cu cutitul.
Tava se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu, unde se lasa cca 30minute.
Nu se deschide cuptorul 20 minute; apoi, tava se poate intoarce in cuptor, daca aceasta nu coace uniform sau se mai reduce focul, daca prajitura se rumeneste prea tare.
Prajitura se lasa in tava sa se raceasca, se pudreaza cu zahar si se taie in patrate, romburi sau semilune, cu forma din tabla subtire (cu care se taie gogosile).
PRAJITURA ALBA CA ZAPADA
Ingrediente: 200 g ciocolata alba, 250 g zahar, 1 ou, 1 pachet de unt, 1 l lapte, 1 plic zahar pudra, 1 cana de gris, 3 linguri de miere, 1 lingurita amoniac, 1 lamaie, faina cat cuprinde.
Se pune 1 ou impreuna cu 30 g unt, 150 g zahar, 3 linguri de miere si 3 linguri lapte intr-o oala la bain-marie si se amesteca pana se omogenizeaza totul. Se ia de pe foc, se adauga faina si amoniacul stins cu o lingurita de otet si se amesteca pana iese un aluat care se poate intinde. Se imparte aluatul in trei si se intind trei foi cat mai subtiri. Se coc foile pe dosul unei tavi, la foc mare. Laptele ramas se fierbe impreuna zaharul vanilat si cana de gris, amestecand continuu, dupa care se lasa sa se raceasca.
Se freaca untul cu 100 g de zahar pudra pana se face spuma. Dupa ce s-a racit grisul se amesteca cu compozitia de unt apoi se adauga zeama de la o lamaie si se amesteca bine pana se omogenizeaza totul. Se umple foile cu crema si se pun la frigider pana a doua zi.
Pentru glazura se topeste ciocolata impreuna cu o lingura de unt la bain-marie, apoi se intinde uniform deasupra prajiturii si se lasa sa se raceasca.
SALAM DIN BISCUITI
Ingrediente: 1/2 kg biscuiti mai tari, 1/2 kg rahat rosu si verde, 300 g zahar, 300 g nuci, o lingura cu varf gem din coji de portocale sau alte fructe confiate, 50 g stafide, 150 ml rom, 150 ml apa, 50 g cacao, vanilie.
Biscuitii se zdrobesc pe o planseta cu muchia ciocanului de carne in asa fel incat sa ramana bucati de marimea unui bobo de porumb. Nucile se prajesc 10 minute, in cuptor, la foc mijlociu, cu usa cuptorului deschisa, fara sa se rumeneasca si apoi li se indeparteaza cojile. Jumatate din cantitatea de nuci se macina, iar cealalta jumatate se taie in felii groase. Rahatul se taie in bucatele, cat bobul de porumb, in nucile macinate, ca sa nu se lipeasca unele de altele. Intr-o ceasca, se pun stafidele impreuna cu romul si se lasa o ora, acoperite.
Intr-un castron de 3 l, asezat pe foc, se amesteca zaharul cu apa, pana cand se topeste zaharul; apoi, se ia de pe foc, se adauga stafidele cu romul si gemul de portocale sau numai coaja de lamaie si portocala si dulceata de pepeni verzi sau galbeni. Pe o foaie de nailon, biscuitii se amesteca cu nucile macinate si rahatul, cu nucile taiate in felii si cacaua cernuta. Dupa aceea, toate se desarta in castronul cu zaharul si romul si se amesteca cu lingura, usor numai prin rasturnare; daca este nevoie, se amesteca si cu mana, cu degetele rasfirate, ca sa nu se preseje deloc ingredientele (nu trebuie sa se lipeasca intre ele). Pe o foaie de nailon subtire, de circa 4 cm; foaia de nailon se intoarce peste compozitie care, apoi, se prinde cu ambele maini si se preseaza bine, ca sa se lipeasca bucatile intre ele, sa nu ramana goluri. Dupa ce s-a aranjat compozitia, ruloul trebuie sa aiba aceeasi grosime de la un capat la altul si capetele rotunde. dupa ce s-a intarit, salamul se scoate din foaia de nailon si se aseaza pe un platou, potrivit cu lungimea lui. Se fac, la fel, inca 4 bucati.
Dupa 3 – 4 ore, salamul de biscuiti se poate taia in felii oblice cu grosimea de 1/2 cm. Se poate pastra timp indelungat, la rece, in punga de nailon, ca sa nu se usuce.
PRAJITURA CU MERE
Ingrediente: 8 oua, 8 linguri de faina, 8 linguri de zahar, 8 biscuiti simpli, 6 mere, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita zeama de lamaie, coaja de la o lamaie.
Pandispanul:
Se bat albusurile pana se fac spuma, apoi se adauga zaharul vanilat si 5 linguri de zahar in timp ce mestecati, pana cand se intareste.
In prealabil se incinge cuptorul la foc mediu.
Se adauga gabenusurile de ou, praful de copt stins cu zeama de lamaie, si dupa aceea se adauga faina treptat, putin cate putin, amestecand usor cu o lingura de lemn in acelasi sens.
Intr-o tava inalta se aseaza hartia de copt, sau puteti tapeta tava cu ulei si apoi cu faina, se toarna compozitia si se niveleaza usor. Se pune la cuptor pentru, aproximativ 30 de minute.
Merele se curata de seminte si de coaja, se dau prin razatoarea mare, si se amesteca cu restul de 3 linguri de zahar. Se pun intr-o cratita la calit pana cand zeama se diminueaza considerabil.
Biscuitii se piseaza foarte fin, daca doriti puteti folosi si mixerul.
Pandispanul se scoate din tava, astfel incat sa nu se strice forma acesteia, si se aseaza pe un blat. In tava, peste hartia de copt, se presara praful obtinut din biscuiti, apoi merele calite, si se aseaza pandispanul peste. Se intoarce apoi tava, astfel incat pandispanul sa cada pe blat, avand merele si biscuitii deasupra.
Se portioneaza la cald, si se taie in forme patrate sau triunghi.
TORT CU ROM
Blatul: 7 oua mari, 150 g zahar tos, 140 g faina, 200 ml rom, marmelada de caise, esenta vegetala rosie si verde.
Crema: 3 oua, 3 linguri apa, 50 g cacao, 250 g unt, 160 – 200 g zahar, un plic cu zahar vanilat.
Pentru ornat: 500 g frisca cu sau fara gelatina.
Pentru blat, albusurile se bat spuma tare, se adauga tot zaharul tos si o lingura cu rom (15 ml) si se bat in continuare, pana cand se intareste spuma (sa nu cada de pe tel, cand acesta se ridica). Dupa aceea, se pun toate galbenusurile, se bat de 4 – 5 ori, se adauga toata faina si se amesteca cu telul usor, numai prin rasturnare, de jos in sus, de 9 – 10 ori. Compozitia se aseaza imediat in forma de tort (cratita de 2 l), tapetata cu margarina solida si faina, care se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, cu 30 de minute inainte.
Se coace 30 – 40 de minute, nedeschizand cuptorul 20 de minute; apoi, se mai poate reduce putin focul. Dupa ce s-a copt, blatul se lasa sa stea 8 minute in forma, apoi se trece cu cutitul pe marginea lui, se pune platoul deasupra, se rastoarna, si imediat blatul se intoarce pe baza. Dupa ce s-a racit, blatul se coace cu baza in sus, i se taie un capac de 2 cm grosime si i se scoate miezul cu cutitul, lasand marginea si baza de 2 cm grosime. Miezul scos se taie in cubulete care, apoi se stropesc bine cu rom; de asemenea, se stropesc marginile, baza, si capacul in interior; 1/3 din miez se lasa galbena, 1/3 se coloreaza in verde cu 3 – 4 picaturi de esenta vegetala puse intr-o lingurita cu apa (cu care se stropeste), 1/3 se coloreaza la fel, cu esenta vegetala rosie.
Capacul, marginea si baza se ung cu marmelada de caise si apoi se pregateste crema de cacao. Cand toate sunt pregatite, se introduc in tort cubuletele verzi, fara sa se preseze deloc, se ung cu jumatate din cantitatea de crema, apoi se pun cubuletele galbene care se ung cu restul de crema si, apoi, cubuletele roz. Deasupra, se aseaza capacul, reconstituind exact tortul.
se lasa la frigider 2 – 3 ore, ca sa se raceasca bine, apoi se orneaza cu frisca cu ajutorul cornetului cu varf crestat, modeland dare ondulate din mijlocul tortului pana jos, la baza si, peste ele, din loc in loc, mici rozete. Tortul se tine in frigider 2 – 3 ore, apoi se serveste.