Pepenii galbeni contaminaţi cu bacteria listeria au provocat 13 decese în SUACel puţin 13 persoane au murit şi 72 s-au îmbolnăvit în Statele Unite după ce au mâncat pepeni galbeni infectaţi cu bacteria care cauzează listerioza, au anunţat oficialii din domeniul sănătăţii. Ei au precizat că epidemia alimentară provocată de pepenii proveniţi din Colorado este cea mai gravă din ultimul deceniu.Alte trei persoane ar fi murit din cauza fructelor contaminate, care au fost depistate ca provenind de la o fermă din Holly şi au fost scoase de la vânzare, informează BBC. Bacteria a fost găsită şi în echipamentul instalaţiei de ambalare a fermei.
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA a avertizat că numărul victimelor ar putea să crească, deoarece durează patru săptămâni până la apariţia simptomelor. "Perioada aceasta lungă de incubare este o problemă reală. Persoanele care au mâncat acum o săptămână sau două alimente infectate prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi", a declarat medicul Robert Tauxe de la CDC.
Bacteria afectează în special persoanele cu imunitate scăzută şi bătrânii.
La sfârşitul lui 2008, nouă persoane au decedat după ce au consumat arahide contaminate cu salmonella. În 1998, listerioza a provocat moartea a 21 de persoane care consumaseră crenvurşti în condiţii improprii.
Potrivit datelor CDC, cele 13 decese confirmate s-au înregistrat în statele New Mexico (4), Texas (2), Colorado (2), Maryland (1), Oklahoma (1), Kansas (1), Nebraska (1) şi Missouri (1). Cea mai mare parte a victimelor aveau peste 60 de ani, iar cel puţin două depăşeau vârsta de 90 de ani.
Pentru prima dată, autorităţile fac legătura între apariţia cazurilor de listerioză şi pepenii galbeni proveniţi din statul Colorado.
Listerioza, tratată cu antibioticListeria monocytogenes este o bacterie care trăieşte în apă şi în sol. Legumele pot fi contaminate prin sol, dar şi animalele pot fi purtătoare de această bacterie.
Listeria este depistată în legume negătite, carne nepreparată, lapte nepasteurizat sau mâncăruri preparate cu lapte nepasteurizat. Prin gătire sau pasteurizare, bacteria este eliminată din alimente. Bacteria mai poate fi găsită şi în semipreparate sau în mezeluri, care au fost contaminate după prepare şi împachetare.
Cazurile de listerioză, boala provocată de această bacterie, sunt relative rare. În anul 2004, au fost raportate 120 de cazuri în Statele Unite ale Americii. Cu cât listerioza este diagnosticată mai devreme, cu atât şansele ca ea să fie tratată fără complicaţii, se îmbunătăţesc. Gravidele, persoanele cu imunitate scăzută şi bătrânii, cele mai expuse categorii la riscul de a dezvolta boala, trebuie să evite legume negătite, carne nepreparată, lapte nepasteurizat, mâncăruri preparate cu lapte nepasteurizat pentru a reduce riscul contractării bolii.
Listerioza este tratată de obicei prin administrarea de antibiotice în cadrul unui spital prin intermediul unui cateter intravenos. Tratamentul este realizat pe o durată de zece zile, dar perioada de administrare a acestuia depinde de capacitatea corpului de a lupta împotriva infecţiei. Copiii care au sistemul imun compromis de o boală sau o infecţie, cum ar fi cancerul sau infecţia HIV, sunt mult mai predispuşi să dezvolte infecţii severe cu bacteria Listeria monocytogenes şi pot avea nevoie de un tratament suplimentar.
sursa: gandul.info